Bologna – Turnuri, porticuri și biserici

Bologna se află în partea de nord a Italiei, fiind cel mai mare oraș din regiunea Emilia-Romagna, cu o populație de aproximativ 390 de mii de locuitori. Este cunoscut pentru turnurile sale, bisericile și zecile de kilometri de porticuri.

Am ajuns în Bologna cu mașina, iar ca parcare am ales Parcheggio Tanari, de unde am luat un autobuz timp de 10 minute până în stația Ugo Bassi. Via Ugo Bassi și Via Rizzoli sunt principalele bulevarde din centru, iar în imediata apropiere a intersecției acestora se află Piazza del Nettuno (Piața lui Neptun). În centrul pieței se află Fontana del Nettuno (Fântâna lui Neptun), o fântână arteziană cu statuia lui Neptun în centru, finalizată în anul 1566 și avându-i ca designeri pe Tomasso Laureti și Giambologna.

În continuarea Pieței lui Neptun se află cea mai mare piață a orașului, Piazza Maggiore, care este înconjurată de multe clădiri importante, precum Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podesta, Palazzo dei Notai sau Basilica di San Petronio. Palazzo d’Accursio (sau Palazzo Comunale), un complex din secolul 14 unde se află primăria, un muzeu de artă, o mică grădină interioară și Biblioteca Salaborsa. Palazzo del Podesta este o fostă clădire guvernamentală construită în secolul 13, cu o mulțime de arcade, unde astăzi se găsesc diverse magazine și terase. Palazzo dei Notai este o altă clădire istorică din secolul 14, iar Basilica di San Petronio este o catedrală construită în stil gotic începând cu anul 1390, dar a cărei fațade nu a fost niciodată terminată.

Din Piața Maggiore am luat la pas străzile de lângă, unde am găsit și Santuario di Santa Maria della Vita, o biserică catolică din secolul 17. Am continuat plimbarea și am ajuns la Palazzo della Mercanzia, o clădire construită în secolul 14 unde astăzi se află Camera de Comerț. De acolo am ajuns imediat la cele două turnuri, Le Due Torri, considerate a fi simbolul orașului. În secolele 12-13 Bologna era plină de turnuri, acestea fiind construite de familiile bogate, însă astăzi mai sunt aproximativ 20. Cele mai renumite sunt Asinelli și Garisenda, de 97 respectiv 48 (inițial 60) de metri. Ambele turnuri sunt înclinate, iar cel mai înalt, Torre degli Asinelli, se poate și vizita contra unei sume de 5 euro, însă va trebui să urcați cele 498 de scări.

Plimbându-mă pe străzile din Bologna am observat o mulțime de porticuri de-a lungul străzilor; un portic este un loc pietonal parțial închis, mărginit de coloane și arcade. Doar prin centru orașului se găsesc aproximativ 40 de kilometri de porticuri, care fac plimbarea într-o zi cu soare mult mai plăcută.

Alte locuri remarcate de mine, dar pe care nu am apucat să le vizitez sunt: Piazza Santo Stefano și Basilica di Santo Stefano, Finestrella (o stradă îngustă cu restaurante și un vechi canal), Porta Galliera, Palazzo Pallavicini (muzeu de artă), Porta Saragozza, Piazza Galvani, Torre Prendiparte, Cattedrale Metropolitana di San Pietro, Basilica di San Domenico, iar pe un deal din apropierea orașului se află Santuario Madonna di San Luca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *