Dordrecht – Cel mai vechi oraș din Olanda de Sud

Dordrecht este un oraș olandez din regiunea denumită Olanda de Sud (South Holland), fiind situat pe o insulă înconjurată de 5 râuri și având o populație de aproximativ 118 mii de locuitori. Este cel mai vechi oraș din regiune, a fost un important port și centru comercial, astăzi având al șaselea cel mai mare port din Olanda (Țările de Jos).

Am ajuns în Dordrecht după ce am vizitat Kinderdijk, locul cu cea mai mare concentrare de mori de vânt tradiționale din Olanda (Țările de Jos). Din stația Kinderdijk, Molenkade am luat un mic vapor timp de 10 minute până la Ridderkerk, De Schans contra unui cost de 2 euro, iar de acolo am luat autobuzul de apă numărul 20 cu destinația Dordrecht. După 30 de minute am coborât la stația Dordrecht, Merwekade și am plătit aproximativ 3 euro.

Dordrecht

Din stația de autobuz am plecat spre Wijnhaven, unde în apropiere am găsit Groothoofdspoort. Este o fostă poartă de intrare în oraș, construită în secolele 14-15 în stil gotic, care în 1618 a fost renovată în stilul renascentist și căreia în 1692 i s-a înlocuit acoperișul cu o cupolă. Trecând de poartă se poate observa locul unde se întâlnesc trei râuri: Oude Maas, Noord și Merwede. Am trecut podul Damiatebrug și am continuat plimbarea pe Wolwevershaven și Nieuwe Haven, străzi cu case vechi foarte bine întreținute. Tot aici se găsesc și două muzee, Huis Van Gijn, un muzeu dedicat lui Simon Van Gijn, un colecționar de obiecte de artă, și Museum 1940-1945, dedicat perioadei războiului din acea vreme.

Wijnhaven

Catharijnepoort este cealaltă poartă de intrare în oraș care a mai rămas nedistrusă, fiind construită în anul 1652, iar la acea vreme cerșetorii, cei săraci și cei bolnavi nu aveau voie să treacă pentru a intra în oraș. În apropiere se află și Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk, o biserică ce a fost construită între anii 1284 și 1470, având un turn înalt de 65 de metri. Am continuat plimbarea pe Voorstraat și trecând din când în când peste podurile canalului de lângă. Voorstraat, cu o lungime de 1.2 km, este considerată a fi cea mai lungă zonă de cumpărături din Olanda.

Stadhuis este primăria orașului Dordrecht și a fost construită în secolul 14. Trecând de Visbrug și Scheffersplein am ajuns pe Wijnstraat, o stradă unde se găsesc case monument din secolele 16-17. Wijnbrug și Nieuwbrug sunt alte două poduri ce oferă o priveliște minunată asupra caselor a căror pereți sunt exact lângă apă.

Nieuwkerk este o biserică ce a fost construită în anul 1175, fiind cea mai veche clădire din Dordrecht. De aici am mers pe Noordendijk până am ajuns la Molen Kyck Over Den Dyck, o moară de vânt construită inițial în 1612 și mai apoi reconstruită în forma actuală în anul 1713. De aici am pornit spre Het Hof, un muzeu dedicat istoriei și culturii olandeze, trecând și pe lângă Muzeul Dordrecht, dedicat picturilor din secolul 16. Augustijnenkerk este o biserică aflată în apropiere și a fost construită în anul 1293.

După ce am vizitat Dordrecht, la întoarcere am luat trenul direct spre Amsterdam, călătoria de o oră și jumătate costând 19.40 euro.

Dordrecht

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *