Keukenhof – Grădina de flori a Europei

Keukenhof este considerată a fi cea mai frumoasă grădină de primăvară din lume, fiind denumită și Grădina de flori a Europei. Aceasta se află în Olanda (Țările de Jos), lângă orașul Lisse, având o suprafață de 32 de hectare pe care sunt plantate anual peste 7 milioane de bulbi de flori, în special lalele, narcise și zambile.

Primele informații despre Keukenhof datează din secolul 15, aici fiind o grădină de fructe și legume pentru bucătăria castelului Teylingen, unde unul din cei mai cunoscuți locuitori din acea perioadă a fost Jacqueline de Bavaria. Mai târziu, în 1638, proprietatea a fost cumpărată de Adriaen Maertensz Block, un fost căpitan al companiei olandeze VOC, ce se ocupa cu comerțul cu condimente din Asia de Sud Est. În 1641 acesta și-a construit un conac, cunoscut astăzi sub denumirea de Castelul Keukenhof. În 1857, la cererea baronilor Van Pallandt, arhitecții Jan David Zocher și Louis Paul Zocher au reproiectat grădinile castelului într-un stil englezesc.

Ideea deschiderii grădinii de flori Keukenhof a luat naștere în 1949, când 20 de producători și exportatori de bulbi de flori au vrut să folosească terenul pentru a-și expune florile. Astfel, în 1950 Keukenhof și-a deschis pentru prima dată porțile pentru public, devenind astăzi una din cele mai mari și mai vizitate grădini de flori din lume. În fiecare an, în lunile octombrie și noiembrie, sunt plantate aproximativ 7 milioane de bulbi de flori, care primăvara înfloresc pe parcursul celor 8-9 săptămâni cât parcul este deschis.

Keukenhof poate fi vizitat doar primăvara, fiind deschis de obicei de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, în fiecare an parcul având o temă diferită a aranjamentelor florale, cuprinzând flori precum lalele, narcise, zambile, orhidee, trandafiri, crini și altele. Grădina cuprinde și câteva pavilioane cu diverse expoziții de flori, restaurante și zone de picnic, o moară de vânt și posibilitatea de a explora împrejurimile cu barca sau cu bicicleta.

Am vizitat Keukenhof în 3 ani diferiți și de fiecare dată a fost o plăcere să petrec câteva ore plimbându-mă printre milioanele de flori minunat colorate. Prețul intrării este în jur de 18.5 euro, dar pentru câțiva euro în plus puteți lua un tichet Combi, ce include și transportul direct din anumite locații precum Amsterdam RAI, Aeroportul Schiphol, Leiden sau Haarlem.

În 2021 Keukenhof a fost deschis doar două weekenduri, însă am reușit să merg să vizitez într-o zi minunată cu soare. Nu au mai fost autobuze directe, de aceea am luat un tren din Amsterdam Centraal până la Aeroportul Schiphol, iar de acolo autobuzul 361 până la De Nachtegaal, Lisse, prețul călătoriei fiind de 9.2 euro. Din stație până la intrare am mai mers 15 minute pe jos, pe lângă niște frumoase câmpuri de lalele.

Keukenhof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *