Kinderdijk – Complexul morilor de vânt

Kinderdijk este un sat olandez situat în apropiere de Rotterdam și Dordrecht, la confluența râurilor Lek și Noord, care formează Nieuwe Maas. În Kinderdijk există un complex de 19 mori de vânt construite în jurul anului 1740, parte a patrimoniului UNESCO din 1997, astăzi fiind locul cu cea mai mare concentrare de mori de vânt tradiționale din Olanda (Țările de Jos).

O parte din suprafața Olandei se află sub nivelul mării, iar din această cauză terenurile pot fi inundate foarte ușor. Inițial olandezii au construit canale, apa se scurgea în ele, iar terenurile rămâneau uscate. În momentul în care acestea se umpleau, terenurile se inundau din nou. De aceea s-au construit aceste mori, care cu ajutorul vântului pompau apa în niște rezervoare, iar când era posibil îi dădeau drumul înapoi.

Pentru a ajunge în Kinderdijk am luat trenul din Amsterdam Centraal până în Rotterdam Centraal, unde am ajuns în 40 de minute la un preț de 16.50 euro. Din stația de tren am mers pe jos timp de 25 de minute până în stația Erasmusbrug, aflată în apropierea podului Erasmus, de unde am luat autobuzul de apă numărul 20 cu destinația Dordrecht. După 30 de minute am coborât la a doua stație, Ridderkerk, De Schans, plătind aproximativ 3 euro. De acolo am mai luat un mic vapor timp de 10 minute până la Kinderdijk, Molenkade, contra unui cost de 2 euro. Pe perioada verii există și autobuzul de apa 202, care merge direct din Erasmusbrug către Kinderdijk. Pentru a verifica informații despre autobuzele 20 și 202 puteți folosi site-ul Waterbus, iar pentru celălalt vapor site-ul Blue Amigo.

Din stația de autobuz, la două minute e intrarea în complexul morilor de vânt Kinderdijk. Intrarea este gratuită, se poate vizita pe jos sau cu bicicleta, însă pentru a avea acces în interiorul unor mori și a face un tur cu barca este necesară cumpărarea unui bilet la prețul de 18.50 euro.

Rotterdam, Waterbus
Ridderkerk, De Schans
Kinderdijk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *