Lille – Centrul vechi și arhitectura flamandă

Lille este un oraș situat în nordul Franței, la granița cu Belgia, având o populație de aproximativ 232 de mii de locuitori. Până în anul 1667 a făcut parte din Regiunea Flamandă, iar lucrul acesta se vede și în ziua de azi prin arhitectura flamandă a clădirilor foarte bine păstrate și îngrijite. Este orașul unde s-a născut Charles de Gaulle, ofițer al armatei franceze și fost președinte al Franței între anii 1959 și 1969.

Dacă ești în Belgia sau Franța, poți ajunge în Lille foarte ușor cu trenul de mare viteză din Bruxelles sau Paris în doar 45, respectiv 60 de minute. Eu am fost cu mașina, dar am ales să încep vizitarea orașului începând de la Gare de Lille Flandres, una din cele două gări principale ale orașului. De acolo am pornit pe strada Rue Faidherbe către Place du Théâtre (Piața Teatrului), o piață ce își are denumirea din trecut, când aici exista un teatru, însă care a fost distrus de un incendiu în 1903 și construită în loc o sală de operă, Opéra de Lille.

În Piața Teatrului se mai găsesc și alte obiective importante precum noua clădire a Camerei de Comerț, Chambre de commerce, dar și vechea clădire Vieille Bourse. Chambre de commerce a fost construită între anii 1910 și 1921, având o înălțime de 76 de metri, pe când Vieille Bourse între anii 1652 și 1653. În interiorul vechii clădiri există o curte interioară mică unde sunt cărți vechi de vânzare, iar în centru sunt niște mese unde oamenii mereu se adună pentru a juca o partidă de șah.

Mergând mai departe, pe partea cealaltă a Vieille Bourse, am găsit piața principală a orașului Lille, Grand Place sau Place du Général de Gaulle, cu o fântână arteziană în centru și o coloană cu o statuie în vârf, numită Colonne de la Déesse (Coloana zeiței), comemorând rezistența orașului Lille asupra unei mari bătălii din anul 1792, dintre Franța și Austria.

Le Vieux Lille (Vechiul Lille) este un cartier aflat în apropiere, cu niște străzi pietruite și înguste, având case cu o arhitectură tipic flamandă. Unele dintre aceste străzi minunate sunt: Rue Basse, Place des Patiniers, Place du Lion d’Or, Rue de la Monnaie, Place aux Oignons.

După ce m-am lăsat pierdut pe străzile vechiului Lille, am ajuns la principala catedrală din oraș, Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille. Construcția acesteia a început în anul 1854 cu o structură neo-gotică și a fost finalizată în 1999 prin adăugarea unei fațade moderne. Fațada nu prea se potrivește cu arhitectura deja existentă, însă interiorul mi s-a părut minunat, cu arcade foarte înalte și vitralii superbe. La întoarcere am trecut și pe lângă o altă catedrală catolică impresionantă, Église catholique Saint-Maurice, construită în stilurile gotic și neo-gotic începând cu finalul secolului 14.

Nu am mai avut timp să explorez orașul, însă alte locuri care merită vizitate ar fi:

  • Palais des Beaux-Arts de Lille (Muzeul de Arte Frumoase), muzeu de artă;
  • Palais Rameau, monument istoric construit între anii 1878 și 1881;
  • Citadelle de Lille, cetate în formă de pentagon construită între anii 1667 și 1670;
  • Grădina zoologică cu intrare gratuită;
  • Porte de Paris, monument în formă de arc construit în secolul 17;
  • Beffroi de l’Hôtel de Ville de Lille (Turnul primăriei orașului), turn înalt de 104 metri de unde se poate vedea orașul;
  • Musée d’histoire naturelle de Lille (Muzeu de istorie naturală);
  • Maison natale Charles de Gaulle (Casa natală a lui Charles de Gaulle).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *