Lucerna – Un oraș medieval înconjurat de munți

Lucerna este un oraș situat în centrul Elveției, fondat în secolul 12 la o altitudine de 435 metri, având astăzi o populație de 82 de mii de locuitori. Este străbătut de râul Reuss și poziționat pe malul lacului Lucerna, în apropierea munților Pilatus și Rigi. Am ajuns aici cu trenul din Zurich, după o călătorie ce a durat 41 de minute și a costat 25 de franci dus-întors, cu cardul de discount Half Fare; fără card ar fi fost 50 de franci.

Imediat ce am ieșit din stația de tren, am observat un monument în formă de arc. Acesta a făcut parte din vechea stație de tren construită în 1896, dar care a ars în 1971, astăzi rămânând doar acest arc. Am pornit să explorez orașul traversând podul care desparte râul Reuss și lacul Lucerna, Seebrücke, după care am făcut stânga și am găsit unul din simbolurile orașului, Podul Capelei.

Kapellbrücke (Podul Capelei) este un pod de lemn peste râul Reuss, construit inițial în secolul 14 pentru apărarea orașului, care a luat foc în anul 1993 și a fost reconstruit în 1994. Acest pod are niște picturi interioare în formă de triunghi ce datează din secolul 17 și care sunt inspirate din istoria orașului. După incendiul din 1993 doar 30 de picturi au mai putut fi recuperate în totalitate și le puteți admira și astăzi traversând podul. Se numește Podul Capelei pentru că intrarea dinspre orașul vechi se află exact lângă Capela Sfântului Petru (Peterskapelle). Exteriorul podului este ornat cu niște flori superbe pe toată lungimea lui de aproximativ 200 de metri. Parte din pod este si Wasserturm, un turn de piatră cu o înălțime de 34.5 metri, construit cu 30 de ani înaintea podului și care a fost folosit de-a lungul timpului ca și închisoare, cameră de tortură sau arhivă a orașului.

Am continuat plimbarea de-a lungul râului Reuss și am făcut o oprire la Jesuitenkirche (Biserica iezuită). Iezuiții fac parte din Biserica Catolică, fiind un ordin religios ce se află sub conducerea Papei. Biserica din Lucerna a fost construită în secolul 17, are o arhitectură baroc, un interior foarte frumos ornat, putând fi vizitată gratuit.

Înainte de mă pierde pe străzile din centrul vechi al orașului am decis să urc la castelul Gütsch aflat pe dealul din apropiere. Se poate urca pe scări, cu plecare din strada Gibraltarstrasse 29, sau cu funicularul din stația Gütsch. Château Gütsch a fost inițial un turn de apărare construit în secolul 16, după care a fost un han, iar din 1879 extins și transformat în hotel. A luat foc în urma unui incendiu în 1888, iar în 1901 a fost reconstruit în forma actuală; astăzi este un hotel de lux deținut de un proprietar rus. Pentru mine atracția principală a fost locul amenajat din dreapta hotelului, de unde am putut să văd de sus minunatul oraș Lucerna.

După ce am coborât scările, am ajuns din nou la râu unde am găsit podul Spreuerbrücke. Acesta a fost construit inițial în anul 1408, are o structură asemănătoare cu a podului Kapellbrücke, iar în interior se găsesc 45 de picturi ce au ca principal motiv moartea.

Imediat după ce am traversat podul am făcut stânga până la Museggmauer (Zidul Musegg). Zidul de apărare a fost construit între anii 1370 și 1420, are 870 metri lungime și nouă turnuri. Unele turnuri se pot vizita, gratuit, în perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, între orele 8 și 19. În Männliturm trebuie neapărat să urcați deoarece de aici veți avea parte de cea mai bună priveliște de sus asupra orașului și a împrejurimilor. Între Wachtturm și Schirmerturm puteți merge exact pe ziduri, iar la jumătate să intrați în Zytturm pentru a vedea mecanismul din spatele ceasului uriaș de pe zid.

La vreo 10 minute de mers pe jos de la ultimul turn am ajuns la Löwendenkmal (Monumentul leului). Sculptura de 10 metri lungime reprezintă un leu aflat pe moarte, a fost realizată în 1821 și comemorează moartea soldaților elvețieni care au fost uciși în 1792 în timpul Revoluției Franceze. De aici am coborât spre lac, în drum găsind biserica romano-catolică ce poartă numele Sfântului Leodegar, Hofkirche St. Leodegar, ce a fost construită în secolul 17. M-am plimbat un pic și pe malul lacului, după care am plecat să explorez orașul vechi.

Orașul vechi are un aspect medieval, străzi cu piatră cubică și clădiri vechi foarte bine întreținute, unele având niște picturi exterioare impresionante. Locurile remarcate de mine sunt: Weinmarkt, Kornmarkt și Rathaus (Primăria), Pfistern, Fritschi, Kapellplatz, Hirschenplatz.

Nu am mai avut timp să ajung, dar alte locuri interesante ar fi:

  • Verkehrshaus der Schweiz (Muzeul Elvețian al Transporturilor);
  • Sammlung Rosengart (Muzeu de artă);
  • Gletschergarten Luzern (Muzeu de istorie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *