Olanda – Câmpuri de flori

Olanda (Țările de Jos) este renumită pentru câmpurile de flori, care în fiecare primăvară înfloresc și devin foarte colorate. Florile sunt cultivate pentru a fi mai apoi vândute în toată lumea. Aerul care vine dinspre mare, în combinație cu solul nisipos, umiditatea și temperaturile nu foarte scăzute, constituie mediul perfect pentru creșterea florilor. Aceste condiții se găsesc doar în partea de vest a țării, în regiunile denumite Olanda de Nord (North Holland), Olanda de Sud (South Holland) și Flevoland.

Câmpurile de flori cele mai vizitate se găsesc în zonele de lângă orașele Lisse (unde se află și una din cele mai mari grădini de flori din lume, Keukenhof), Hillegom, De Zilk, Noordwijkerhout și Voorhout, toate acestea făcând parte din Bollenstreek (regiunea bulbilor). Breezand și Noordoostpolder sunt alte două zone unde se cultivă flori, dar care sunt mai puțin populare.

Florile care se cultivă în cantități mari în Olanda sunt lalelele, narcisele, zambilele și brândușele. Narcisele și brândușele sunt plantate la sfârșitul lunii septembrie, după care în octombrie și noiembrie urmează lalelele și zambilele. Pentru a proteja pământul, se practică rotirea plantațiilor, astfel dacă un câmp este folosit într-un an pentru lalele, în anul următor se vor planta alte flori. Iernile nu sunt geroase, însă pentru a preveni înghețul câmpurile sunt acoperite cu un strat de paie.

Primăvara, în a doua jumătate a lunii martie încep să înflorească narcisele și zambilele, iar de la jumătatea lunii aprilie înfloresc și lalelele; pe unele câmpuri acestea pot fi găsite înflorite până cel târziu la jumătatea lunii mai. După ce florile înfloresc, exact înainte ca acestea să înceapă să se ofilească, se îndepărtează floarea, astfel încât resursele plantei să meargă către bulb și să stimuleze creșterea acestora. Fiecare an e diferit, în funcție de vreme, însă perioada potrivită pentru a vedea narcise și zambile este cea la începutul lunii aprilie, iar pentru lalele cea de la sfârșitul lunii.

Fiind în Amsterdam, am decis să vizitez câmpurile de flori din regiunea bulbilor, Bollenstreek. În articolul curent voi scrie despre zona Voorhout și câmpurile de narcise și zambile, urmând ca în următorul să scriu despre câmpurile de lalele din zonele Hillegom, De Zilk, Noordwijkerhout și Lisse.

Pentru a ajunge in Voorhout, din Amsterdam Centraal am luat un tren către Haarlem, după care am schimbat cu altul. Călătoria a durat în jur de 40 de minute, iar prețul a fost de 8.4 euro. Ajuns în stație, am închiriat o bicicletă și am pornit spre zona de nord, unde am găsit cele mai frumoase câmpuri de zambile în jurul unei firme denumite Roma nova. Dacă nu aveți bicicletă, distanța de 2 km poate fi parcursă și pe jos, fiind un traseu foarte lejer. Am descoperit zambile de foarte multe culori, iar mirosul minunat al acestora se poate simți de la depărtare, mai ales în zilele în care adie vântul. Tot în această zonă am găsit și câmpuri de narcise, predominante fiind cele galbene. Făcând această vizită la începutul lunii aprilie, câmpurile de lalele nu erau încă înflorite, însă în articolul următor voi scrie despre vizitarea celorlalte zone de flori, de la mijlocul lunii aprilie, în care am găsit și minunatele câmpuri de lalele înflorite.

Câmpuri de flori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *