Olanda – Câmpuri de lalele

Olanda (Țările de Jos) mai este numită și Țara lalelelor deoarece aici se cultivă frumoasele flori, care mai apoi sunt exportate în toată lumea.

Lalelele provin din Asia Centrală și au fost aduse în Olanda la sfârșitul secolului 16, când Ogier Ghiselain de Busbecq, un ambasador al Imperiului Otoman, a trimis primii bulbi de lalea prietenului său Carolus Clusius. Acesta era directorul grădinii botanice din Leiden, Olanda, și a început să cultive și să studieze lalelele, în special procesul de mutație al culorilor. Abia în secolul 20 s-a descoperit faptul că virusul Tulip breaking virus (TBV) era responsabil de acest lucru. Astfel culoarea primară a lalelei era suprimată, lăsând albul sau galbenul să apară, rezultând unele modele complexe de dungi sau pene pe petale.

La începutul secolului 17 a avut loc fenomenul denumit Tulipomania, când interesul pentru lalele a crescut enorm, iar bulbii se vindeau la prețuri de necrezut; un bulb de lalea se putea vinde la un preț și de 5 ori mai mare decât prețul mediu al unei case. Multă lume a investit în bulbi de lalele în acea perioadă, însă la începutul anului 1637 prețurile s-au prăbușit, iar oamenii au avut de trecut printr-o criză financiară foarte puternică.

În prezent Olanda este cel mai mare exportator de bulbi de lalele din toată lumea. În articolul precedent (Olanda – Câmpuri de flori) am scris de ce Olanda are mediul perfect pentru creșterea florilor, în ce zone se găsesc câmpurile, care este procesul de cultivare și când înfloresc.

Am vizitat de mai multe ori câmpurile de lalele, la mijlocul lunii aprilie dar și la începutul lunii mai, pe jos dar și cu bicicleta, însă întotdeauna am ales ca punct de plecare stația de tren Hillegom. Din Amsterdam Centraal am luat un tren către Haarlem, după care am schimbat cu altul. Călătoria a durat în jur de 30 de minute, iar prețul a fost de 6.6 euro. Când nu am avut bicicletă m-am plimbat pe jos în jurul orașului Hillegom. Dacă vă uitați pe hartă, acolo unde vedeți canale de apă pe câmpuri acolo veți găsi și flori. Când am închiriat bicicletă am ales să fac un circuit Hillegom – De Zilk – Noordwijkerhout – Lisse – Hillegom. Locurile mele favorite sunt „7HRF+H5 Hillegom” și „7GC3+RV Noordwijkerhout”; căutați aceste coduri pe Google Maps și veți găsi locațiile.

Câmpuri de lalele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *