San Marino – Orașul din vârful muntelui

Fiind cazat în Rimini, am ales să fac o excursie de o zi în San Marino. Din stațiunea Torre Pedrera până în orașul San Marino, capitala țării cu același nume, am făcut în jur de 45 de minute cu mașina, drumul fiind unul fără taxe deoarece nu conduci pe autostradă. La dus am ales drumul prin Dogana și Serravalle.

Republica San Marino este un stat înconjurat complet de Italia, având o populație de aproximativ 33.500 de locuitori, fiind a treia cea mai mică țară din Europa, după Vatican și Monaco. Chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană, moneda oficială este euro, iar granița cu Italia este delimitată doar de semnele de intrare în San Marino.

Capitala San Marino este vizibilă de la o distanță destul de mare, deoarece este situată pe vârful muntelui Titano, ce are o înălțime de 739 m. Fiind cu mașina, am mers aproape până în vârf, găsind un loc de parcare în P5, unde contra sumei de 3 euro am putut parca pentru maxim 2 ore. Dacă vrei, o altă variantă de a urca pe munte este să lași mașina în Borgo Maggiore, iar de acolo cu funicularul până în vârf. Costul unui bilet dus-întors este de 4.5 euro, iar timpul de urcare este de 2 minute.

Din parcare am pornit pe jos pe străduțele înguste și răcoroase spre Piazza della Liberta, aici găsindu-se statuia libertății dar și Palazzo Publico, clădirea oficială a primăriei si a guvernului. După ce am admirat priveliștea, am continuat drumul pe strada din dreapta palatului, iar în capăt am ajuns într-o mică piață, tot aici fiind și locul unde se ajunge cu funicularul. Aici ai parte de aceeași minunata priveliște de sus, dar din alt unghi.

Continuând drumul am ajuns la Basilica di San Marino, o biserică din secolul 19 construită în stilul neoclasic și care astăzi adăpostește moaștele fondatorului statului, Sfântul Marinus. Acesta, împreună cu câțiva refugiați creștini, a fondat Republica San Marino în anul 301.

Orașul a fost mereu protejat de cele 3 turnuri: Guaita (construit în secolul 11), Cesta (construit în secolul 13) și Montale (construit în secolul 14). Doar primele două cetăți se pot vizita și am decis să vizitez Guaita. A costat 4,5 euro, dar dacă vrei să le vizitezi pe amândouă poți plăti la pachet 6,5 euro. După cum era de așteptat, din turn ai parte de o vedere panoramică minunată asupra împrejurimilor. Dacă ajungi la cel de-al doilea turn vei descoperi și un muzeu dedicat armelor. Deplasarea între primele două cetăți am făcut-o prin Passo delle Streghe, unul din cele mai fotografiate locuri din oraș. Nu am ajuns la cea de-a treia cetate, însă am mers puțin pe o alee printre copaci și am găsit un punct cu o vedere minunată asupra ei.

Mi-a plăcut mult orașul San Marino deoarece are priveliști minunate, străzi pavate cu piatră cubică și clădiri vechi bine întreținute, o atmosferă liniștită și fără prea mulți turiști.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.