Zandvoort și Bloemendaal – Plaje și dune de nisip

Zandvoort și Bloemendaal sunt două localități alăturate din provincia Olanda de Nord (North Holland), situate în partea de vest a Țărilor de Jos (Olandei). Fiind lângă Marea Nordului, aici există plaje întinse pe câțiva kilometri și dune de nisip.

Din Amsterdam Centraal am luat trenul timp de 30 de minute până în stația Zandvoort aan Zee, contra unui cost de 6 euro. Din stația de tren am mers pe jos, iar în 5 minute am ajuns pe plajă. Plaja este diversificată, fiind locuri cu restaurante, baruri și cluburi, locuri amenajate cu șezlonguri, dar și locuri libere și liniștite. Fiind vânturi puternice, există o zonă dedicată și celor care fac surf. Puteți petrece mai multe zile în aceste stațiuni, găsind și cazări în hoteluri sau zone de camping cu căsuțe aflate pe marginea plajelor. De obicei principalii vizitatori sunt persoanele din Țările de Jos (Olanda) și Germania.

După ce am vizitat plaja din Zandvoort aan Zee am mers pe jos pe marginea apei către plaja din Bloemendaal aan Zee. De-a lungul plajei există o zona pietonală, dar și drum pentru mașini și biciclete. În apropiere de Zandvoort se poate vedea și circuitul de Formula 1 care va găzdui din nou curse începând cu toamna anului 2021.

Mergând spre nord au început să apară și dune de nisip care fac parte din Parcul Național Zuid-Kennemerland. Este o arie protejată, unele zone sunt împrejmuite cu garduri pentru a nu intra, însă există și alei unde te poți plimba pe jos sau cu bicicleta. Lângă Camping de Lakens există o trecere superbă spre plajă, traversând o dună de nisip destul de înaltă. Se poate găsi căutând pe Google Maps codul „CG5X+66 Bloemendaal”. Parnassia aan Zee este o altă zonă amenajată cu parcări și restaurante, baruri sau magazine cu înghețată.

Ultimul punct al plimbării mele a fost Kattendell, o zona destul de liberă, unde dunele de nisip și plaja se îmbină perfect, creând un peisaj natural foarte frumos. Aici se poate ajunge doar pe jos sau cu bicicleta. Distanța față de stația de tren din Zandvoort este de 6 kilometri, dar peisajele întâlnite merită efortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *